JavaScript is required

H1.cz je nyní součástí GroupM Nexus. Posouváme služby ještě na vyšší úroveň díky mezinárodnímu zázemí GroupM Nexus a propojení s dalšími digitálními experty. Více zde

Při plánování kampaně stojíme často před těmito otázkami. Jak plánovat digitální reklamu s cílem budování znalosti značky? Jaký formát je pro tento cíl nejlepší? Jak formáty kombinovat na mediaplánech a jaké technologie pro jejich nákup je vhodné zvolit? Přečtěte si, jak nám fiktivní čokoláda s pivní příchutí pomohla tyhle otázky rozlousknout.

Fiktivní produkt, ale reálné dopady

Pivoňka je čokoláda s pivní příchutí. Virtuální produkt, ale skutečně realizovaná digitální kampaň a náš projekt z roku 2023. 

 

Abychom na výše uvedené otázky našli odpovědi, testovali jsme tři formáty reklamy - banner, branding a video (20 sekund instream). 

 

Celkem jsme vyzkoušeli  osm různých scénářů.  

 

První tři strategie byly “singlformátové”. Tedy skupině A jsme komunikovali pouze banner, skupině B pouze branding a skupině C pouze video.  

 

Skupiny D a E dostaly dvojkombinaci formátů, a skupinu F jsme oslovili všemi formáty najednou. 

 

 

 

 

 Jaký formát digitální reklamy přináší nejlepší výsledky

 

Z našeho testu jsme získali zásadní závěry o znalosti značky, zásahu i frekvence. 

 

Pokud chcete vybrat pouze jeden digitální formát, nejúspěšnější je video reklama.  

 

Videem toho jednoduše sdělíte nejvíce a dopad na znalost značky je jednoznačný.  

 

Ze studie ale dále vyplynulo, že pokud formáty zkombinujete, efekt je téměř dvakrát silnější. Kombinace bannerové a videoreklamy dosáhla v našem průzkumu znalosti 7 %.  

 

Dalším důvodem pro kombinaci formátů je zásah. Video reklamou zasáhnete na českém internetu během měsíční kampaně jen 30 % všech uživatelů. Oproti tomu s bannerovou reklamou oslovíte s dostatečným budgetem za 3 dny prakticky každého.  

 

Další závěry se týkaly frekvence. Hledání optimálního počtu zásahu jednoho uživatele je marketingovým svatým grálem, a i když nám Pivoňka nedá obecně platnou odpověď, naznačila nám, na co je třeba dávat pozor.  

 

U video reklamy se totiž dostanete do bodu, kde se už dále navyšování frekvence nevyplácí. Poměrně snadno dojde k přesycení uživatele a znalost vaší značky už dále neporoste.  

 

Jiná situace je opět u bannerové reklamy, kde se naopak budovat frekvenci vyplácí a na omezení jsme zatím nenarazili. U bannerů znalost značky roste s rostoucí frekvencí zásahu. 

 

 

 

 

Co si z toho odnést pro své kampaně 

 

V praxi si z této studie odnášíme jednoznačná doporučení pro naše klienty. Kombinujte reklamní formáty a hlídejte frekvenci u video kampaní. Ideálním způsobem, jak toho dosáhnout je alokovat náklady na videoreklamu v jedné technologii a z ní kampaň řídit.  

 

Přečtěte si i o našich dalších projektech, zaměřených na testování digitální reklamy .

alt
Klára ProcházkováProgrammatic Skillhead

Sdílet: