JavaScript is required

H1.cz je nyní součástí GroupM Nexus. Posouváme služby ještě na vyšší úroveň díky mezinárodnímu zázemí GroupM Nexus a propojení s dalšími digitálními experty. Více zde

Ne vždycky se uživatelé obsahu věnují aktivně. Pustí si třeba písničky na YouTube při cvičení. Nebo zapnou video jako podkres k domácím pracím. Pokud jste ale inzerent a platíte 120 Kč CPM (cena za tisíc zobrazení) za video reklamu, kterou nikdo nevidí, protože zrovna žehlí, jsou to vyhozené peníze. 

Zajímalo nás, kolik lidí, kteří konzumují video obsah na internetu, jsou v tu dobu skutečně aktivními uživateli a videím věnují pozornost. Spustili jsme tedy test. Přečtěte si, jak to dopadlo.

Kdo je aktivní uživatel


Abychom si ověřili, jak jsou uživatelé při sledování videí aktivní, pustili jsme se do experimetntu. Testovali jsme 20sekundové černé video bez zvuku ve dvou kampaních. 


Jedna běžela na YouTube a druhá na českém instream video inventory. Instream video je zobrazení reklamy u video obsahu, v našem případě na běžných českých webech jako například ČSFD.cz, SeznamZprávy.cz a další. 


Za aktivního uživatele (resp. za aktivní impresi) jsme pak považovali každého, u koho 20 sekund černého videa nedoběhlo do konce. Uživatel tedy reklamu přeskočil, nebo konzumaci videoobsahu ukončil


Takováto akce je důkazem, že u obrazovky skutečně seděl a věnoval obsahu plnou pozornost

 

 

YouTube využíváme jako podkres


V případě reklamy na YouTube bylo takto aktivních uživatelů 41 %. Zbylých 59 % tedy zrovna žehlilo, cvičilo nebo nakupovalo a videoobsahu zkrátka nevěnovalo pozornost. 


Na českém video inventory bylo ale aktivních uživatelů více než 2×  tolik. Celých 84 % černé video přeskočilo a zapsalo se nám tak do skupiny lidí, kteří obrazu pozornost věnují.

 


Vyplatí se investovat do reklamy na YouTube?


YouTube inventory je pro inzerenty velmi oblíbené. Ať už z důvodu vysokého zásahu, nebo nízké ceny. Pokud si z našich dat spočítáme cenu za aktivního uživatele, reklama na YouTube se nevyplácí. Imprese jednoho aktivního uživatele stojí 0,35 Kč na YouTube, a jen 0,15 Kč na českém video inventory. 

 

 

alt
Klára ProcházkováProgrammatic Skillhead

Sdílet: